Mint már említettem, egy tengeralattjárót fogok építeni. Amíg elkészül addig persze sok víz fog még lefolyni a Dunán. Elsőnek nem is a tengeralattjárónak álltam neki, hanem egy hajó építésének.

A hajó központi egysége egy Arduino Nano ezért a motort is annak kell szabályoznia. A legegyszerűbb PWM-es sebesség szabályozást alkalmazva egy meghajtó IC-re és egy programra van szükség. Első verzióm egy L293D IC-vel összeállított egyszerű kapcsolás volt, de nem bírta a kiképzést. Ameddig 5 voltról ment, a motor alig akart elindulni, amikor feljebb toltam a meghajtón a tápfeszt, elfüstölt a meghajtó IC. Tudtam én, hogy sok lesz neki az átfolyó áram, mert az L293D csak 600mA-t bír, de azt hittem van benne hővédelem. Nos nem volt, vagy nem úgy értelmezték ahogy én gondoltam. Azt hittem, ha túlmelegszik majd szépen leszabályoz de ez felforrósodott aztán nem működött többet. Ekkor választottam az L298N IC-vel összerakott modult.

L298N_motor_driver_for_Arduino

A modul két motort tud meghajtani (A, B). A +12V Power a motor tápfesz bemenet, de a felirat átverés, mert 35V-ig lehet rákapcsolni  a feszültséget. A panel rendelkezik egy belső feszültség szabályozó IC-vel, ami előállítja a szükséges +5V tápfeszültséget az L298 számára. (Egyébként az L298N bírna 46V meghajtó feszültséget, csak a panelen lévő fesszabályozó nem tud többet 35V-nál.) A +5V a panelen lévő fesszabályzó kimenete alapállapotban.

A bemeneti PIN-ek A1, A2, B1, B2. Egyszerű a működés, ha az A1-re adunk logikai magas szintet az A motor jobbra forog, Ha az A2, re, az A motor balra forog. (Tudom, ha fordítva kötöd be, akkor épp ellentétesen. 🙂 ) B1, B2 ugyanígy.

Készítettem egy teszt összeállítást, hogy kipróbáljam a panelt.  A L298N motor driver board bekötése is könnyű, az Arduino Nano panel két pwm kimenetét – ebben az esetben a 9-es és 10-es lábat – kell rákötni a motor szabályozó panel A1 és A2 bemenetére. A motort ellátó tápegység földjét össze kell kötni az Arduino GND lábával, meg a motor tápfeszt kell ráadni a panelre és kész is vagyunk.

L298N_motor_driver_for_Arduino_6

A programot a következő bejegyzésben fogom bemutatni, úgy jobban örül neki a Google kereső.

Egy link az L298N leírásával:

L298_H_Bridge.pdf

Motor fordulatszám szabályozás Arduinoval és L298N-el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.