Mint kezdő Arduino felhasználó egy egyszerűnek tűnő projektbe vágtam a fejszémet. Elhatároztam, hogy építek egy tengeralattjárót.

Persze hamar – még az elméleti szakaszban – beláttam, hogy nulla tapasztalattal és tudással kicsit nehéz lesz elsőre a tengeralattjáró építés. Hacsak nem az a legegyszerűbb fajta, hogy szigetelő szalaggal ráerősítek egy Arduino lapkát egy féltéglára, és bedobom a vízbe.

Előtanulmányként egy Arduino Nano vezérelte rádió távirányítású hajó építésébe kezdtem. Mára ott tartok, hogy kész a hajótest, van benne motor és kormánylapát és megy a rádió távvezérlés. Egy másik bejegyzésben majd részletesen leírom a hajó építés eddigi lépéseit, most az éppen aktuális problémáról szeretnék írni, a motor fordulatszámának méréséről.

Sok lehetőség van a fordulatszám mérésére. A precíz az optikai kapus-tárcsás megoldás lenne, de nekem most megfelel a HALL szenzoros –  mágneses is. Ehhez egy Arduinohoz kapcsolható HALL szenzor panelre volt szükségem, meg egy kis mágnesre. A felhasznált modul egy HALL szenzort, egy érzékenységet szabályozó potenciométert és egy LM392-es műveleti erősítőt tartalmaz.

HALL sensor module with operation amplifier
HALL sensor module with operation amplifier

Ezzel az összeállítással egy digitális jelet adó mágneses érzékelőt kapunk.

A hajó meghajtó motorját egy elromlott konyhai zacskó lezáró gépből szedtem ki, ahol hűtőventilátorként üzemelt. Volt rajta egy tárcsa, amiről letördeltem a ventilátor lemezeket így már rá tudtam ragasztani a mágnest. A HALL modult a mágnes közelébe elhelyezve, egy körülfordulásra egy jelet ad az egység.

A modul összekapcsolása az Arduino Nano-val rendkívül egyszerű. A három láb a modulon a GND a föld, a VCC a tápfeszültség, és a jel kimenet. A +VCC táp bemenetet az Arduino Nano +5V táp kimenetére (27-es láb), a GND-t GND kimenetre (29-es láb) míg a jel kimenetet a d3-as digitális bemenetre (6-os láb) kötöttem. A jel kimenetet egy 1kohm-os ellenállással felhúztam a +5V-ra.

Ezzel elkészült a hardware. A programot egy következő bejegyzésben fogjátok megtalálni.

Ha valaki nagyon-nagyon sokat szeretne megtudni a HALL szenzorokról, találtam egy jó kis linket:

HALL EFFECT SENSING AND APPLICATION FROM HONEYWELL

 

Hall szenzoros motor fordulatszám mérés Arduinoval
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.